In de Kempense gemeente Zandhoven bouwde DCA een riante L-vormige villa met lichtrijke volumes. Voor het interieur deden de bewoners een beroep op binnenhuisarchitect Bart De Beule. Die klopte op zijn beurt aan bij onze afdeling Coraco Interiors, gespecialiseerd in exclusief maatwerk voor totaalinrichtingen, om zijn ideeën tot leven te wekken. Aan het woord: bewoonster Jessica en projectmanager Flip Peeters.

Hoe verliep de samenwerking met Coraco Interiors?

“Van een leien dakje”, aldus Jessica. “Ik had er alle vertrouwen in omdat moederbedrijf DCA de interieurbouwer had aangeraden. Coraco Interiors heeft de verwachtingen hélemaal ingelost. We konden rekenen op een zorgeloze uitvoering én een groot inlevingsvermogen. Alles werd grondig doordacht. Er werden telkens verschillende mogelijkheden afgetoetst. En Coraco Interiors stelde zelfs verbeteringen voor ten aanzien van de originele plannen.”

Wat waren je belangrijkste wensen, en hoe heeft Coraco Interiors die ingevuld?

“We wilden een strakke inrichting die zou aansluiten bij de bouwstijl, maar zeker geen kille sfeer. Qua kleuren houden wij het graag sober met wit en zwart in de hoofdrol. De materialen moesten voor warmte en een vleugje weelde zorgen, en tegelijk rekening houden met onze levensstijl. Met andere woorden: tegen een stootje kunnen en toch luxueus ogen.”

Wat zijn de dominante materialen?

“De vloer hebben we gekozen op aanraden van de interieurarchitect. Op het eerste zicht lijkt het parket, maar het is steen met houtlook in een speciaal legpatroon dat Hongaarse punt heet. Ik ben professioneel met paarden bezig. Een robuuste, onderhoudsvriendelijke vloer is dan ook een must. Voor het maatwerk heeft Coraco Interiors verschillende materialen gebruikt. Van HPL en massief hout tot natuursteen, composiet, keramische tegels, noem maar op. Maar alles is perfect op elkaar afgestemd en vormt een uniform geheel.”

Vooral in de keuken en de badkamer speelt luxe de boventoon

“Absoluut, maar dan wel op een ingetogen manier. Coraco Interiors stelde een zwarte keuken voor; wij twijfelden daar aanvankelijk over. Uiteindelijk zijn we blij dat we voor zwart zijn gegaan. De grote raampartijen zuigen sowieso veel licht naar binnen. Het zwart vormt een mooi tegenwicht en oogt zeker niet somber. Het Belvedere-graniet met de opvallende aders straalt echt luxe uit, zeker in combinatie met de mooie nerven van de kastenfronten. Onze badkamer is ook heel stijlvol ingericht en subliem gerealiseerd. De brede wand tussen bad en inloopdouche heeft een marmeruitstraling, terwijl de zwarte mozaïekvloer voor contrast zorgt. Het bronskleurige kraanwerk is de gesofistikeerde kers op de taart.”

Nog favorieten in huis?

“Om eerlijk te zijn: we vinden alles even knap. Er is in elke ruimte wel iets dat betoverend is – tot de details toe. Neem nu de handgrepen in oud ijzer die de rechtlijnigheid van de kasten een bijzonder accent geven. Of de ‘verborgen’ werkplek in de zwarte wand in de leefruimte, de ingewerkte nissen in de badkamer, het zwevende kastenelement met een streepje verlichting in de masterbedroom, te veel om op te noemen. Die aandacht voor details is echt kenmerkend voor Coraco Interiors. Er wordt geen centimeter over het hoofd gezien. Tel daar nog de fijne samenwerking bij. Kortom, wij zijn laaiend enthousiast. Het eindresultaat spreekt voor zich, toch?”

Flip, jij hebt het project begeleid. Een huzarenstukje?

“We zaten van in het begin op dezelfde golflengte met alle betrokken partijen: de opdrachtgever, de binnenhuisarchitect en Coraco Interiors. Samen ideeën bespreken en tot nieuwe inzichten en nog betere oplossingen komen, dat is ontzettend fijn om te doen. Het huis bood natuurlijk ook veel mogelijkheden gezien de royale proporties en de prachtige lichtinval.”

Met welke uitdagingen moest je rekening houden?

“De kleuren zijn beperkt tot wit en zwart. Om het boeiend te maken, moet je ‘spelen’ met verhoudingen en aparte toetsen toevoegen. We moesten ook zorgen voor harmonie doorheen de woning zodat de ruimtes mooi in elkaar overlopen, maar toch een zekere eigenheid uitstralen. In de badkamer van de ouders speelt overheerst wit en is zwart de accentkleur; in die van de kinderen is het net andersom. De zwarte binnenkanten van de vele kasten overal in huis zijn ook een tikje gewaagd en alleszins verrassend.”

Welke elementen heeft Coraco Interiors allemaal op maat uitgewerkt?

“Naast de badkamers, de keuken en de bijkeuken hebben we meerdere dressings en garderobekasten gemaakt. Ook de kastenwand in de leefruimte met een ingewerkt bureau en openhaard. Dan nog elementen voor de slaapkamers, de plinten en alle binnendeuren. In de badkamer zie je een magnifieke glazen deur met smeedijzeren profiel. Voorts heel minimalistische deuren zonder kruk en met onzichtbare scharnieren zodat ze lijken te versmelten met de muren. Zelfs buiten hebben wij onze stempel gedrukt: de carport is bekleed met thermisch behandeld grenenhout dat we daarna zwart hebben geolied.”

Hoe maakt Coraco Interiors volgens jou het verschil?

“Ongetwijfeld de combinatie van innovatie en authentiek vakmanschap dat kan bogen op decennia ervaring met schrijnwerk. Dat zie je vooral in de keuken en de badkamers: ultramodern met naadloos geïntegreerde snufjes, tot op de millimeter geperfectioneerd. We voeren ook nooit zomaar uit. We denken echt mee met de opdrachtgever om voor elk element de juiste afmetingen, materialen en afwerkingen toe te passen. Daarbij streven we naar het ultieme evenwicht tussen esthetiek en gebruiksgemak. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de roosters boven een aantal van de kasten. Die zijn echt een meerwaarde voor het ontwerp. Maar er schuilt ook vernuft achter, want de airco en verluchting zijn erin weggewerkt. Zulke geraffineerde oplossingen weerspiegelen onze visie: een hoogwaardig totaalplaatje gemodelleerd naar de wensen van de klant.”

Bekijk hier alle foto’s van het project.