Mooi, praktisch en duurzaam. Dat zijn de minimumvereisten waaraan een keuken moet voldoen. Achter een ontwerp dat al die wensen (en meer) afvinkt, schuilt een heel proces. Gert Henderickx, Operationeel Manager Toonzaal bij Coraco, begeleidt mensen naar de keuken van hun dromen. Hoe hij dat doet? Dat vertelt hij graag zelf.

Meer dan koken

“Vooral klanten die bij DCA een nieuwbouw hebben gekocht, komen bij mij in de toonzaal van Coraco terecht. Ik help hen bij alle keuzes om de keuken naar hun hand te zetten. Daar komt best wat bij kijken, want een keuken is veel meer dan een plek om te koken. Het is een leefruimte waar wordt gegeten, bijgepraat, huiswerk gemaakt, gewerkt ... Al die functies moeten samenkomen in een slim en ergonomisch ontwerp dat ook nog gezien mag worden. Met achttien jaar ervaring in de keukenwereld als background, ken ik de mogelijkheden en de aandachtspunten.”

Alles begint bij advies

“Voor elk project van DCA is een bepaald keukenbudget voorzien in het lastenboek. Zelfs wie voor de standaardkeuken kiest, moet nog knopen doorhakken. Tijdens een eerste afspraak toon ik een 3D-voorstelling om klanten een idee te geven van het eindresultaat. Maar het staat hen natuurlijk vrij om hun keuken te personaliseren. Andere materialen, toestellen, kleuren? Extra stopcontacten, accessoires of ander snufjes? Het kan allemaal. Mijn rol is de klant wegwijs maken in de zee van mogelijkheden om de juiste beslissingen te nemen.”

Ieder zijn keuken

“Een mooie keuken is één ding. Ze moet bovenal praktisch zijn en afgestemd op het gebruik. Iemand die graag en veel kookt, stelt vaak meer eisen aan de toestellen. Mensen die dikwijls volk over de vloer krijgen, willen misschien een groter eiland om aan te aperitieven. Maar ook zaken als opbergruimte, plaatsing van de toestellen, indeling van kasten ... komen aan bod tijdens een gesprek. De zogenaamde keukendriehoek – de afstand tussen kookplaat, spoelbak en koelkast – vormt een goed vertrekpunt. Daar gaan wij vanzelfsprekend van uit in onze ontwerpen, maar dat is nog maar de basis. Geen enkele keuken is identiek aan een andere. Zelfs binnen één project zijn er heel wat opties om te personaliseren.”

Intensieve wisselwerking

“Bij Coraco trekken we veel tijd uit voor onze klanten. En ze mogen gerust een nachtje slapen over het ontwerp. Tijdens een tweede gesprek komt feedback uitgebreid aan bod, schaaf ik het ontwerp bij en toon ik het op een groot scherm. Klanten kunnen alle stappen meevolgen en het eindontwerp goed visualiseren. Onze toonzaal is trouwens een grote troef. Er staan verschillende opstellingen ter inspiratie. Je kan er materialen bekijken en voelen, kleurstalen vergelijken, noem maar op. Ook handig: klanten kunnen meteen ook hun deuren, trap en parketvloeren kiezen bij mijn collega’s. Zo hoeven ze zich minder te verplaatsen om hun nieuwe thuis in te richten, en is het makkelijker om harmonieuze combinaties te maken.”

Voor en achter de schermen tot uw dienst

Eens het ontwerp op punt staat, blijf ik de aanspreekpersoon. Voor vragen, kleine bijsturingen, wat dan ook. En ondertussen vindt achter de schermen de ‘magie’ plaats. Het is ontzettend fijn om te kunnen bijdragen aan een van de belangrijkste plekken in een woning. Een ruimte waar mensen jarenlang veel tijd in doorbrengen en die intensief wordt gebruikt, verdient een doordachte aanpak en de best mogelijke begeleiding. Daarvoor kloppen ze in alle vertrouwen bij Coraco en bij mij aan.”