Proactief veiligheidsbeleid

28 april is 'Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk' of beter gekend als Wereldveiligheidsdag. De dag waarop men jaarlijks aandacht vraagt voor veilige en gezonde jobs en veiligheidsinitiatieven promoot om het aantal arbeidsongevallen naar beneden te halen.

Iets waar wij ons bij Coraco, dochteronderneming van DCA, enkel maar kunnen achter zetten. Het mag clichématig klinken, maar elke dag is wereldveiligheidsdag. Het belang van veiligheid op de werkvloer kan immers niet overschat worden. Binnen onze hele onderneming is een proactief veiligheidsbeleid een absolute prioriteit. Op de werven, op de kantoren, in de ateliers of voor chauffeurs op de baan. Elke dag zetten we ons in om proactief om te gaan met veiligheid.

 

Opleidingen & workshops

Enkele wederkerende initiatieven om de veiligheid om de werkvloer te bevorderen zijn onze periodieke veiligheidsopleidingen, bijvoorbeeld het correct gebruik van klein elektrisch materieel.

We starten elk jaar ook veilig met de gekende Opleidingsdagen. Tijdens deze 2 weken krijgen alle werfmedewerkers leerrijke workshops voorgeschoteld, specifiek toegespitst op hun vakgebied. Ons collega’s van DCA Infra krijgen bijvoorbeeld een training rond kernboringen, terwijl de collega’s van DCA Concrete & Steel, onze beton- & staalafdeling, een praktijkdemo rond werken met chemisch anker volgden.

Voor Coraco stond er een infosessie rond ergonomisch laden en lossen van bedrijfsvoertuigen op het programma en de firma Borgh toonde ons verschillende mogelijkheden op vlak van bevestigingstechnieken.

Sensibiliseren

Voorkomen is beter dan genezen. Het blijven sensibiliseren van onze collega’s krijgt daarom meer dan de nodige aandacht. Onze mascotte VIC (Veiligheid Is Cruciaal) neemt deze taak op zich. Per kwartaal is er een sensibiliseringscampagne waarin we een bepaald veiligheidsthema extra onder de aandacht brengen via verschillende kanalen.

Nieuw dit jaar is onze VIC jaarkalender. Deze jaarkalender hangt in elke werfkeet en per maand wijst onze VIC mascotte de uitvoerende collega’s op het veiligheidsthema van de maand. Voor april is dit bijvoorbeeld het veilig overbruggen van hoogteverschillen. In mei benadrukken we de nodige beschermingsmiddelen tegen zon en hitte en in augustus besteden we de nodige aandacht aan verkeersveiligheid met het oog op de start van een nieuw schooljaar.

Gezamenlijk einddoel

Al deze initiatieven hebben uiteindelijk slechts één einddoel: het voorkomen van arbeidsongevallen. De veiligheid van al onze medewerkers primeert. Het blijven opleiden en sensibiliseren vanuit onze Dienst Preventie & Veiligheid is een belangrijke pijler. Daarnaast merken we echter ook een grote betrokkenheid vanwege de werfmedewerkers. Onveilige situaties of bijna-ongevallen worden sneller gemeld bij de veiligheidsdienst en we ontvangen ook meer suggesties tot verbetering van onveilige situaties. Deze betrokkenheid juichen we natuurlijk toe!

Samen bouwen aan veiligheid!